Grafische webdesign trends van 2021

2020 was niet makkelijk. Met veel handzeep, lastige Zoom-vergaderingen en de dreigende onzekerheid voelen we ons allemaal wat nerveus. Ondanks de omstandigheden hebben we allemaal ons best gedaan om vooruit te komen.

Velen van ons hebben de tijd genomen om nieuwe ontwerpvaardigheden te leren. En sommigen van ons hebben gewoon zuurdesembrood gemaakt. We hebben allemaal onze omgangsvaardigheden.

Wij hebben voor jou even wat grafische webdesign trends voor 2021 op een rijtje gezet. Nu kun jij er dit jaar weer vol tegen aan!

Retro lettertypes

We hebben veel oude dingen weer cool zien worden, en dan op hun beurt nog oncoolder. Denk aan stuursnorren en moeder jeans. Ironie heeft een korte houdbaarheidsdatum.

Retrofonts hebben dezelfde eb en vloed in hun populariteit gekend, en veel ontwerpen met vintage typografie zijn niet goed verouderd.

Maar throwback typografie heeft een beetje een opleving doorgemaakt. We zien niet meer dezelfde vermoeide lettertypes. Integendeel, stilering en een beetje kunstzinnigheid geven een nieuwe invulling aan wat retro-lettertypes kunnen zijn.

Parallax scroll-animaties

Parallax scroll effecten zijn al jaren een trend in website design, en in 2021 hopen we meer subtiele en creatieve verkenningen te zien van wat kan worden bereikt met parallax.

Vergeet niet dat te veel beweging in parallax effecten schadelijk kan zijn voor mensen met vestibulaire stoornissen, omdat de illusie van diepte en beweging desoriëntatie en duizeligheid kan veroorzaken.

Hier zijn enkele richtlijnen die we meer ontwerpers zien in acht nemen om ervoor te zorgen dat ze parallax minimaal en zonder schade te veroorzaken integreren:  

  • Laat parallax effecten niet afleiden van belangrijke informatie
  • Maak het de gebruiker niet moeilijker om een belangrijke taak te voltooien
  • Beperk het aantal parallaxeffecten tot een minimum
  • Minimaliseer de hoeveelheid parallaxbeweging binnen elke instantie
  • Beperk parallax effecten tot een klein gebied van het scherm
  • Neem een optie op voor gebruikers om parallaxeffecten uit te schakelen

Horizontaal scrollen

Horizontale scroll werd voorheen beschouwd als een faux-pas in webdesign, maar is bezig aan een comeback.

We zien dat steeds meer webdesigners blijven experimenteren met horizontaal scrollen. Degenen die het het beste doen, doorbreken het patroon niet om anders te zijn, maar als een praktische manier om geleidelijk secundaire informatie te ontsluiten, zoals in een afbeeldingengalerij.

Ontwerpers die in 2021 met succes horizontaal scrollen zullen deze overwegingen in gedachten houden:

  • Dwing gebruikers niet om door horizontale content te navigeren: sta alternatieve manieren van navigeren toe, zoals pijltjesknoppen met duidelijke labels
  • Gebruik duidelijke visuele aanwijzingen om aan te geven waar inhoud horizontaal scrollen gebruikt, en verberg deze aanwijzingen niet achter hovers
  • Denk goed na over welke inhoud baat zou hebben bij horizontaal scrollen – een fotogalerij is een goede kanshebber, aangezien horizontaal scrollen gebruikers een kleine preview toont, en hen de optie biedt meer te bekijken of verder te gaan op de pagina
  • Vermijd horizontaal scrollen voor tekst die gelezen moet worden

back to all posts